E-learning leuk maken? Met deze 5 tips lukt het

Met de pandemie is de ontwikkeling van e-learning alleen maar verder in een stroomversnelling geraakt. Op technisch gebied heeft online leren ook steeds meer mogelijkheden. Toch zien wij nog te vaak dat e-learning als een online boek wordt aangeboden. Eendimensionaal, statisch, droog en simpelweg saai. Weg leerplezier! Zonde toch? In dit blog vind je vijf tips om e-learning leuk te maken. Meer plezier, meer motivatie en automatisch een beter leereffect.

Tip 1: Interactie, interactie, interactie

Het lijkt een open deur, maar toch is het nog lang geen vanzelfsprekendheid binnen het digitaal leren: interactie. Juist in een online omgeving is het een absolute must om de cursist actief te betrekken. Begin met een quiz om iemand eerst te laten nadenken over een onderwerp voordat je de antwoorden aanreikt. Of sluit een cursusdeel juist af met een interactieve video om de opgedane kennis te herhalen. Een sleepspelletje tussendoor, een multiplechoicevraag hier en daar. Zelfs een klikbare button of uitklapmenu doet al wonderen. Aan de ene kant dwing je de cursist om te blijven focussen. Aan de andere kant wordt het leren voor de cursist veel afwisselender. Profiteer van de talloze mogelijkheden, want het is zonde om dat te laten liggen.

Tip 2: Gebruik bewegend beeld

Zeker voor het uitleggen van ingewikkelde onderwerpen is video een perfect middel. In een paar minuten kun je niet alleen vertellen, maar vooral ook laten zien wat wordt bedoeld. Bewegend beeld is ideaal voor bijvoorbeeld instructies bij het gebruik van apparatuur of het uitleggen van protocollen, zeker als je de video’s achteraf aanbiedt als naslagwerk. Nog uitdagender: interactief videoleren met praktijkscenario’s. Leg de cursist een praktijkvoorbeeld voor en laat hem/haar op een moment kiezen wat te doen. Op basis van je keuze gaat de video verder en zie je meteen wat de gevolgen zijn.

Tip 3: Houd het kort

De grootste valkuil van online leren: een cursus volgestopt met informatie en een onophoudelijke stroom aan details. Natuurlijk kunnen mensen de scholing zelf opdelen in behapbare blokken en in hun eigen tempo afwerken. Maar bij binnenkomst gaat het eigenlijk al mis. Niets zo demotiverend als een e-learning waarvan het einde op onoverbrugbare afstand lijkt te liggen. Deel je online scholing daarom op in kleinere modules. Beter vier keer een kwartier dan één keer een uur. Dezelfde lesstof, andere beleving. Mensen zijn sneller geneigd om ‘even’ een module te volgen en raken meer gemotiveerd door de overzichtelijkheid van de scholing.

Tip 4: Het gaat niet alleen om het innerlijk

Inhoudelijk correct, leerefficiënt, zonder taalfouten, onderwijskundig verantwoord. Basisvoorwaarden voor een goede e-learning. Geen twijfel over mogelijk. Maar waarom vergeten zoveel aanbieders om daarnaast aandacht te besteden aan hoe de cursusomgeving eruit ziet? Het oog wil ook wat, ook als het op online leren aankomt. Zeg nou zelf: je loopt liever over een rode loper dan over een modderig zandpad, ook als de eindbestemming hetzelfde is. Een fris uiterlijk in een herkenbare stijl doet wonderen voor de intrinsieke motivatie.

Tip 5: Betrek de mobiele telefoon

We zijn in het dagelijks leven vergroeid met onze smartphone, maar gek genoeg is dat binnen de wereld van het online leren nog maar beperkt het geval. Terwijl er genoeg tools zijn om het online leren te verplaatsen van de computer naar de telefoon. Dat daar soms andere leervormen dan de ‘traditionele’ cursus voor nodig zijn, is alleen maar goed voor de afwisseling. De Next Level App stelt bijvoorbeeld een paar keer per week korte kennisvragen via de smartphone. Heb je de vraag goed beantwoord? Dan scoor je punten. Vraag fout? Dan keert de vraag later weer terug voor een herkansing. In plaats van één lang leermoment, heb je een aantal korte leermomenten: uitdagend, toegankelijk en speels.

Leren is lang niet voor iedereen een hobby, dus dan kun je het in ieder geval maar zo leuk mogelijk maken. Hopelijk helpen deze vijf tips daarbij. Wil jij jouw vakinhoud omzetten tot een leuke, interactieve en uitdagende online leervorm? Wij denken graag met je mee en hebben alle tools voor je klaarliggen om dit te realiseren. Laat wat van je horen en dan gaan we samen die uitdaging aan.