Hoe e-learning jouw klassikale training naar een hoger plan tilt

Voor een hoop organisaties is e-learning inmiddels gemeengoed. Toch merken we dat er soms nog vraagtekens bestaan of de voordelen van online leren wel opwegen tegen de nadelen. Daar hoeven we immers niet omheen te draaien: ook e-learning kent een aantal belangrijke minpunten. Minder dynamiek dan een vol leslokaal, geen mogelijkheid om direct vragen te stellen, een onpersoonlijk karakter. Onvermijdelijk. En dan zit je ook nog met het simpele punt dat niet elk onderwerp geschikt is om online tot je te nemen. Die zwachtel moet je een keer hebben gedraaid. Die reanimatie moet je een keer hebben geoefend.

Toch zorgen de groeiende technologische mogelijkheden dat je deze nadelen van e-learning steeds beter kunt ondervangen. Trainingsvideo’s waarin een docent toch nog met woord en gebaar uitleg kan geven. VR-trainingen voor realistische simulaties. Of denk aan virtuele klaslokalen en break-out rooms om (online) mensen te ontmoeten, te discussiëren en in groepen samen te werken. (Benieuwd hoe dat eruit ziet? Wij laten het graag eens aan je zien) Wat dat betreft is het een geluk bij een enorm ongeluk dat de coronapandemie ons al langzaam die kant op heeft gedwongen. En dan blijkt dat ook online leren niet onpersoonlijk en eendimensionaal hoeft te zijn.

Fysiek of online? Fysiek én online!

Maar stel dat je echt niet zonder fysieke lessen kunt of wilt. Dat je juist de kracht van klassikaal lesgeven wilt blijven gebruiken (en terecht). Dan is het toch ongelooflijk zonde om die waardevolle groepsmomenten te verspillen door eerst een uur theorie te moeten uitleggen? Je wilt direct in actie komen. Je wilt energie bij de deelnemers opwekken. Samen discussiëren. Samen aan opdrachten werken. Samen de praktijk bespreken en oplossingen bedenken. Ga je eerst lange tijd informatie zenden, dan zit je feitelijk in precies diezelfde eendimensionale valkuil die je juist probeert te vermijden door iets fysieks te organiseren.

Hoe ideaal is het om vooraf een korte online cursus aan te bieden? Laat iedereen vast kennismaken met de theorie. Creëer een basisniveau, zodat iedereen tijdens de klassikale training voorbereid aan de start staat. En dat hoeft echt geen zware kost van twee uur te zijn. Een kort moment achter het scherm en alle deelnemers zijn geactiveerd én gemotiveerd. En jij kunt als trainer direct de interactie opzoeken. Iedereen heeft al kennisgemaakt met de lesstof, iedereen heeft er – bewust of onbewust – al over nagedacht. Dus gooi die stellingen, opdrachten of discussiepunten vanaf de start de groep in. Meteen actie, meteen dynamiek en meteen wederzijdse energie.

Zoek jij een manier om jouw fysieke trainingen naar een nóg hoger niveau te tillen? Wij leggen graag uit hoe e-learning daarvoor kan zorgen. Stuur een mailtje naar info@studiozevenaar.nl en we hebben het er eens over, online of fysiek. Of een combinatie natuurlijk!